Het uitgaansleven en de verleidingen van genotmiddelen

Het uitgaansleven speelt een belangrijke rol bij jongeren. Daarbij komen ook genotmiddelen als alcohol en drugs om de hoek kijken. Ouders hebben meer invloed op het gedrag van hun kind dan vaak gedacht wordt. Hoe ga je daar mee om en welke afspraken maak je met je kind? Orthopedagoog Marieke van Werkhoven vertelt hoe je de risico’s kunt beperken.

Verleiding van genotmiddelen

‘Tijdens het uitgaan kunnen jongeren makkelijk verleid worden voor een glas alcohol of het gebruik van een ander genotmiddel. De regels voor alcohol en drugs zijn inmiddels al veel strenger geworden dan vroeger, toch weten jongeren onder de 18 jaar er vaak nog makkelijk aan te komen.’

Er wordt niet nagedacht over de effecten van alcohol en drugs op lange termijn

De gevaren van het gebruik

‘Na een avond stappen volgt een dag bijkomen en daarna voelen ze zich weer fit. Er wordt niet nagedacht over de effecten van alcohol en drugs op lange termijn. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat jongeren die regelmatig genotmiddel gebruiken, hun kans op successen in carrière aanzienlijk verkleinen. De hersenen zijn tot het 24e levensjaar volop in ontwikkeling. Genotmiddelen verstoren de ontwikkeling op de meest kwetsbare plek in de hersenen en zorgen voor onder andere concentratieproblemen, moeite met plannen en het verliezen van zelfbeheersing. Om die reden is de minimum leeftijd voor het nuttigen van alcohol ook verhoogd naar 18 jaar.’

Alleen verbieden werkt vaak averechts

Beperk de risico’s

Uit onderzoek blijkt dat de opvoedstijl van ouders van invloed is op het middelengebruik van hun kinderen. Om de risico’s te beperken is het belangrijk dat je duidelijke afspraken maakt met je kind en open communiceert over het onderwerp. Tips van Marieke:

  • ‘Alleen verbieden werkt vaak averechts. Vraag hoe je kind er zelf over denkt en waarom hij dat denkt. Vraag ook of hij op de hoogte is van de gevolgen van het gebruik van genotmiddelen. Door je kind zelf na te laten denken over het onderwerp, geef je hem de kans om hier zelf een mening over te vormen.
  • Maak duidelijke afspraken over het gebruik van alcohol en drugs. Spreek ook af hoe laat en op welke manier je kind weer thuiskomt.
  • Ook groepsdruk speelt een grote rol. Het kan ervoor zorgen dat je kind zich daardoor alsnog niet aan de afspraken houdt. Vraag aan je kind hoe hij denkt daarmee om te gaan zodat hij zich erop kan voorbereiden.’
Meer informatie

Heb je vragen of maak je je zorgen over het alcohol en drugsgebruik van je kind? Neem dan contact op met jouw CJG-locatie, onze professionals denken graag met je mee!

Meer over het onderwerp ‘Gezond opgroeien’.

Vind je de informatie op deze pagina interessant?

Heb je een vraag aan ons? Geef dan je mailadres en/of telefoonnummer door zodat we met jou in contact kunnen komen.